Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@17:20:59 GMT

نانهایی که سلامت مردم را تهدید می کند

تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۳۰۶۹۴

نانهایی که سلامت مردم را تهدید می کند

ایسنا/آذربایجان غربی نان قوت غالب مردم ایران است با توجه به‌ اینکه ذائقه غالب مردم کشور برای مصرف نان تازه است عمده تولید نان در ایران بصورت سنتی و محلی است و این موضوعی است که رویه یکنواخت و روش نظامند برای تولید نان رو تحت الشعاع قرار داده و شیوه های پخت سلیقه ای و افزودنی های غیر ضرور ی و گاهی غیر مجاز چون روغن نباتی، بخاطر نبود ابزار لازم برای تهیه خمیر با کیفیت بسته به نوع آرد و میزان املاح موجود در آن، نوعا از کیفیت نان های تولیدی سنتی کاسته و سلامت مردم و جامعه را در معرض تهدید قرار می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پخت نان به روش سنتی کیفیت نان را کاهش می دهد

امیر جعفری رییس اداره صنعت و معدن و تجارت خوی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد : سرانه مصرف نان در کشور ایران بالا است و با توجه به تولید نان به شکل سنتی و محلی ،ضرورت دارد تولید نان بصورت صنعتی سبوسدار در سفره غذایی مردم قرار گیرد.

وی بابیان اینکه در تولید نان به روش سنتی که اکثرا بصورت لواش ،تافتون وسنگک است کیفیت نان پایین می آید، تصریح کرد : مردم با مصرف زیاد این نوع نان ها سلامتی شان به خطر می افتد و به همین خاطر اصلاح الگوی مصرف و تبدیل نانوایی های  سنتی به صنعتی و فرهنگ سازی برای کاهش مصرف نان با مصرف نان صنعتی بجای نان سنتی باید در دستور کار مسئولین  قرار گیرد. 

جعفری با اشاره به یارانه ۱۷/۵ میلیارد تومانی ماهیانه دولت به بخش نان در خوی تصریح کرد : این رقم با اضافه نمودن یارانه نان سایر شهرها رقم نجومی می شود که در صورتیکه اصلاح الگوی مصرف نان در جامعه فرهنگ سازی و نهادینه شود یارانه کمتری از طرف دولت پرداخت خواهد شد و این به نفع اقتصاد و مردم و تثبیت خوداتکایی در تولید گندم و به تبع آن کاهش مصرف آب را به همراه خواهد داشت.

وی خرید و فروش ضایعات و خشکه های نان در کوچه پس کوچه های شهرها و روستاهای سراسر کشور را نشان از بی کیفیت بودن نان سنتی تولیدی عنوان کرد و گفت: این کار علاوه برکفران نعمت الهی خسارت های جبران ناپذیری به تولید و اقتصاد کشور می زند بطوریکه می بینیم نان سنتی تولیدی برای مصارف دام و طیور استفاده می شود.

جعفری تغییر ذائقه مردم برای تمایل به مصرفت نان های سنتی بصورت صنعتی را در سایه فرهنگ سازی ها و آموزش بهینه در مدارس و دانشگاه ها و سایر مراکز آموزشی قابل اجرا دانست و خاطر نشان کرد و گفت : در جامعه سلامت محوری ضروری است و ضروری است نگاه ها و قوانین برای تبدیل نانوانی ها از سنتی به صنعتی تغییر پیدا کند.

وی از راه اندازی ۳ واحد نانوایی تولید نان بصورت صنعتی با کیفیت بالا در سطح شهر خوی خبر داد و گفت: در حال حاضر این نانوایی ها در سطح شهر و تولید نان بصورت صنعتی می کنند و مردم استقبال خوبی از این نوع نان ها با توجه به سلامتی شان می کنند.

برای حفظ سلامتی، مردم به سمت مصرف نانهای سبوس دار گرایش یابند

دکتر احسان اکبری معاون امور بهداشتی دانشکده علوم پزشکی خوی نیز درگفت و گو با ایسنا اظهار کرد :متاسفانه مصرف نان های روغنی در سطح جامعه زیاد شده و باید آگاه سازی های لازم از مضرات این نوع نان ها برای سلامتی بدن و زمینه حذف و توقف پخت نان های روغنی ازسبد غدایی مردم  توسط دستگاه های مسئول در دستور کار قرار گیرد.

وی تصریح کرد : با مصرف نان های روغنی که به روش سنتی بعمل آمده و پخت می شوند زمینه بیماری های مختلفی نظیر چاقی ،کم خونی ،کمبود ویتامین و بروز سرطان در دستگاه گوارش بوجود می آید.

اکبری افزود : مصرف نان های تیره و سبوس دار بعلت دارا بودن مواد مغذی ، ویتامین ،آهن اسیدفولیک ،و املاح دیگر به عملکرد دستگاه گوارش کمک و یبوست را بطور طبیعی درمان می کند.

وی بیماری های نظیر فشار خون بیماری قلبی و عروقی و چاقی را از ثمرات مصرف نان های سنتی روغنی عنوان کرد و افزود: چون نان قوت غالب مردم است باید با آگاه سازی ها متعدد سعی شود مردم به سمت نان تیره رنگ سبوس دار سوق پیدا کنند و سرانه مصرف نان نیز در سطح کشور پایین بیاید.

مصطفی سعید از کشور ترکیه که برای گردش چند روزی به شهر خوی مسافرت نموده در گفت و گو با ایسنا بابیان اینکه در ترکیه نانوانی پخت نان دارند، تصریح کرد : در کشور ترکیه همه نانوایی ها بصورت صنعتی هستند و مردم نان را براساس نیازشان خریده و مصرف می کنند و مصرف نان تازه سنتی در عرف و ذائقه مردم نیست. 

این گردشگر ترکیه ای ادامه داد : در ایران کیفیت نان هایی که بصورت تافتون و لواش بصورت سنتی تولید می شود پایین است و به همین بخشی زیادی ازاین نوع نان ها دور ریخته می شود.

به گزارش ایسنا، با توجه به مطالب گفته شده توسط مسئولین و کارشناسان  و اختصاص یارانه هزاران میلیاردی دولت برای بخش نان ضروری است مسئولین با وحدت رویه زمینه اصلاح الگوی مصرف نان و تبدیل نوع تولید نان از سنتی و محلی بصورت صنعتی را سرمایه گذاری و تلاش های هدفمند در این زمینه نموده تا سلامتی مردم بیش از این توسط نان های روغنی و سنتی بی کیفیت تهدید نشود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی نانوايي نوع نان ها نان های روغنی مصرف نان بصورت صنعتی کیفیت نان تولید نان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۳۰۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغوش باز باغستان سنتی قزوین برای آیین «پنجاه‌به‌در»

ایسنا/قزوین در پنجاهمین روز از بهار، قزوینی‌ها در باغات سنتی اطراف شهر با به‌جای آوردن رسوم سنتی خود ضمن شکرگزاری از درگاه باری تعالی به نماز استسقا می‌ایستند.

به‌عنوان کسی که یک انسان وارداتی به قزوین هستم، باید بگویم رسوم این مردم با جزئیات، شادی‌آور، موجب انسجام اجتماعی، گره‌خورده با عقیده و آیین است. خوب به یاد دارم اولین بار که با آیین «پنجاه‌به‌در» روبه‌رو شدم یک روز یکشنبه در سال ۱۳۹۱ بود، برایم عجیب بود که وسط هفته خانواده‌ها خوش و خرم در طبیعت بخرامند و یک کارهایی شبیه سیزده‌به‌در خودمان انجام دهند، شاید شباهت‌هایی باشد اما در ریشه این آیین باید به دنبال مفاهیم دیگری بود.

آیین پنجاه به در چیست؟

به گزارش ایسنا، «پنجاه‌به‌در» که مصادف با ۱۹ اردیبهشت‌ ماه و پنجاهمین روز سال است را قزوینی‌ها به آغوش باغ‌های سنتی قزوین می‌روند، همان باغ‌های پر درخت که به چشم مورخان و تاریخ‌نویسان مشخصه خاص قزوین است و برکت را بر سفره‌های خانواده‌های قزوین جاری می‌کند.

کشاورز و باغدار می‌داند که هوای خوب بهار، سال پر باران و کرامت الهی بر بار درختان و زمینش تا چه میزان اثرگذار است، در مراسم آیینی پنجاه‌به‌در یکی از کارهای مهمی که انجام می‌شود علاوه بر شکرگزاری به نماز استسقا می‌ایستند و به درگاه خداوند برای تداوم بارش رحمت الهی درخواست می‌کنند.

«پنجاه‌به‌در» و هویت قزوینی‌

تصور شخصی من این بود که آیین «پنجاه‌به‌در» سراسر استان قزوین برگزار می‌شود اما این مراسم مختص شهر قزوین و هویت قزوینی‌هاست و حتی در محدوده خاصی از شهر برگزار می‌شود. مردم قزوین پس از کاهش تابش نیمروزی آفتاب در مصلای شهر که واقع در باغستان سنتی قزوین است و در اطراف آب‌انبار این محل قرار دارد، جمع می‌شوند.

بدیهی است که مثل هر سنت دیگر ایرانی «پنجاه‌به‌در» هم خوراکی‌های خاص خود را دارد، از میل کردن «دُیماج» به‌عنوان غذای سنتی قزوینی تا پخت آش به‌عنوان میان وعده عصرگاهی که قطعاً یک بخش اصلی از این آیین است.

یکی از زیبایی‌های این مراسم تعارف‌های متداول خانواده‌ها از غذاهای حاضر به یکدیگر است، تصور کنید در دامن طبیعت نشسته‌اید و خانواده کنار دستی شما نعل به نعل همان نعماتی را بر خوان خود دارد شما هم همان‌ها را آماده کرده‌اید، با این حال تعارفات با قدرت پا بر جا هستند و هرساله هم با همان شکل و شمایل تکرار می‌شوند.

آداب «پنجاه‌به‌در»

محل آب‌انبار مصلی برای مردم قداست دارد تا آنجا که برخی خانم‌های قزوینی بر روی بام این محل نماز می‌خوانند و طلب باران می‌کنند و دعاهای خیر دارند با این‌حال یکی دیگر از آیین‌ها که اندکی به سمت خرافه رفته است چسباندن سنگ یا مهر به دیوارهای آب‌ انبار است، به این شکل که می‌گویند اگر سنگ روی دیوار بماند یعنی به خواسته خود می‌رسید و اگر نشد موضوع را کان‌لم‌یکن تلقی کنید.

از آیین‌های دیگر که در این روز به پا می‌شود و این روزها کمرنگ‌تر از گذشته دیده می‌شود «چمچمه خاتون» است. این چمچمه خاتون نوعی عروسک دست‌ساز است که فردی با به دست داشتن آن وارد خانه‌ها می‌شود و به دنبال آوردن برکت و باران و نعمت برای صاحب خانه است.

بهانه‌ای برای دورهمی خانواده‌ها

در روزگار ما هر چیزی که بتواند فضای خانوادگی را تلطیف کند و دمی اعضای خانواده را دور هم جمع کند، غنیمت است. خانواده‌های قزوین در «پنجاه‌به‌در» در باغستان سنتی دور هم جمع می‌شوند، جوان‌ترها و بزرگ‌ترها کنار هم می‌نشینند و بازار گپ‌وگفت‌های خانوادگی داغ است و آن طرف‌تر بچه‌ها در دامن طبیعت بازی می‌کنند، موضوعی که با توجه به زندگی‌های شلوغ آپارتمانی ما، این روزها شاید کمتر رخ دهد.

به گزارش ایسنا، علاوه بر زنده نگه داشتن آیین‌های سنتی که سرشار از زندگی در دل فرهنگ غنی ایرانی در جریان است، آیین «پنجاه‌به‌در» فرصتی است که بار دیگر با دقت، افتخار، سربلندی و دلسوزی به باغستان سنتی قزوین که به دست هزاران ساله اجدادمان آبیاری شده است نگاه کنیم، به زمینی که مهد زایش نعمات ازشمند الهی برای مردم این سرزمین است و به واسطه اتفاقات طبیعی و برخی رفتارهای انسانی ممکن است در آینده نه چندان دور از ما گرفته شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آغوش باز باغستان سنتی قزوین برای آیین «پنجاه‌به‌در»
  • بعضی شوخی‌ها با جامعه پزشکی سلامت مردم را تهدید می کند
  • تولیدهندوانه بافلزات سنگین/سلامت محصولات کشاورزی چقدرتضمین می‌شود
  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه
  • ۱۳ استان در معرض تهدید سن و زنگ زرد هستند
  • نور آفتاب و انجماد، بطری های یکبار مصرف را تخریب نمی‌کند
  • خواص گیاه معجزه گر شنگ و روش مصرف آن